Dobro je znati… kako podstaći prodaju osiguranja života

Da bi se podstakao razvoj osiguranja života, neophodno je, između ostalog,

Dobro je znati… kako podstaći prodaju osiguranja života
image-593

Dobro je znati… kako podstaći prodaju osiguranja života

posegnuti za merama poreske politike. S obzirom da je poreski tretman premija osiguranja života nepovoljan, trebalo bi izvršiti izmene Zakona o porezu na dohodak građana kako bi se obezbedio određeni podsticaj i to na jedan od sledeća dva načina: ili da se premije osiguranja života izuzmu iz osnovice za oporezivanje u kom slučaju bi se porez na osiguranu sumu platio prilikom isplate prihoda (tzv. Porez na prihode iz osiguranja lica); ili da, kao što je to slučaj u SAD-u, premije osiguranja života budu uključene u osnovicu poreza, s tim da isplate osigurane sume ostanu neoporezovane.
2. Trebalo bi sprovesti rigoroznu kontrolu u zastupničkim mrežama zato što je na domaćem tržištu osiguranja još uvek prisutna jaka „multilevel“ struktura zastupnika, koji posluju bez odgovarajućih licenci i bez kompetentnosti a pod okriljem lica i agencija koje imaju dozvolu NBS. Oni prodaju i polise inostranih osiguravajućih kuća tako nanoseći veliku štetu domaćem tržištu.
3. S obzirom da je granica od 1000 EUR godišnje premije kao kriterijum za identifikaciju,
evidentiranje i prijavljivanje lica, shodno Zakonu o sprečavanju pranja novca, postavljena suviše nisko u odnosu na svoju svrhu, to bi trebalo izvršiti izmenu ovog Zakona. Ovo se mora imati u vidu i zbog činjenice da bi takva praksa dovela i do odliva premija u one zemlje gde se ne zahteva potpisivanje izjave o poreklu sredstava za plaćanje premije od 1000 EUR.

Tim
KapitalExtra

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *