O istoriji osiguranja ukratko

O istoriji osiguranja ukratko
image-540

O istoriji osiguranja ukratko

Da li znate?
O ISTORIJI OSIGURANJA UKRATKO:
Reč “Osiguranje“ (fr. assurance, engl. insurance, nem. Versicherung) u najširem smislu označava sigurnost, poverenje u nešto, zaštitu, obezbeđenje. Drugim rečima smisao te reči upućuje nas na svrhu osiguranja koja se sastoji u pružanju neke sigurnosti.

Prvi oblici nekog obezbeđenja za slučaj smrti (što je smisao današnjeg osiguranja života) vraćaju nas u daleku prošlost. Još 2.500 godina pre nove ere egipatski zidari kamena organizovali su društvo za pribavljanje sredstava za plaćanje troškova lečenja i troškove pogreba svojih članova.

Nešto kasnije, otprilike 400. godina pre nove ere, u Grčkoj su bila organizovana društva za pogreb koja su se finansirala doprinosima članova. U Rimskom carstvu osnovano je religiozno udruženje u koje su članovi uplaćivali određeni iznos za prijem kao i mesečnu članarinu, a u slučaju smrti nekog člana solidarno su snosili troškove sahrane, pomagali su udovice i decu umrlih.

Prvu polisu životnog osiguranja u pravom smislu te reči, zasnovanu na principima pomorskog saobraćaja, izdala je grupa pomorskih osiguravača u Londonu, 18. juna 1536.godine, izvesnom Wiliamu Gybbonsu. Polisa je bila jednogodišnja i glasila je na iznos od 400 funti. Interesantno je da je Gybbons umro u toku godine i osiguravači su njegovoj porodici isplatili osiguranu sumu.

Razvoj osiguranja života u evropskim zemljama počinje krajem 17.veka i karakteriše se postepenom primenom matematike u tehnici osiguranja. Dostignuća Njutna, Lajbnica, Dekarta i Paskala našla su veliku primenu u oblasti osiguranja. Od velikog značaja bila su i otkrića u matematičkoj statistici, pre svega zakon velikih brojeva (Bemuli, Laplas i Gaus). Primenom prve zvanične tablice smrtnosti objavljenje 1693. godine, započinje razvoj osiguranja života u osnovi i u onom obliku kakav je i danas poznat.

Prvo moderno društvo životnog osiguranja u Evropi bilo je osnovano 1699. godine u Londonu pod nazivom „Društvo za osiguranje udovaca i udovica“. Prvo udruženo društvo za životno osiguranje „New England Life“ je osnovano 1835 godine.

Prvo društvo životnog osiguranja u Sjedinjenim Američkim Državama osnovano je 1759. godine pod nazivom „Društvo za pomoć siromašnm i ugroženim prezviterijanskim sveštenicima i siromašnim i ugroženim suprugama i deci prezviterijanskih sveštenika “. Ovo društvo još uvek postoji i najstarije je društvo životnog osiguranja na svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *